Kahve tüketiminin gut hastalığına karşı koruyucu olduğunu doğrulamak için mevcut bilimsel kanıtlar yeterli değildir.
Gutun nispeten nadir olduğu düşünülmektedir. Bununla bilrliklte, nüfusun yaklaşık %4'ü bu duruma sahiptir. Aslında, gut 40 yaş üzeri erkeklerde enflamatuar artritin en yaygın şeklindedir.
Erkeklerin ürik asit seviyeleri kadınlara göre daha yüksek olma eğiliminde olduğundan, hastalığa yakalanma olasılıkları daha yüksektir. Bununla birlikte, gut erkekler için özel değildir: Gelişmiş batı ülkelerindeki erkeklerin %3 ila %6'sı gut hastalığı tanısı alırken, bu oran kadınlarda da %1 ila %2 aralığındadır.
Obezite gut için bir risk faktörü olmasına rağmen, gut her kilodaki insanlarda görülebilir. Gut özellikle diyabet, yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve böbrek hastalığı olan kişilerde yaygındır.
Gut genellikle ilk önce başparmağın tabanındaki ekleme saldırsa da, hastalık herhangi bir eklemde ortaya çıkabilir. Diz, ayak bileği, dirsek, bilek ve parmak eklemleri de sıklıkla etkilenir.
Gut hastalarının süt ve yoğurt gibi süt ürünlerinden kaçınmaları gerektiği konusunda bir yanlış kanı vardır. Bununla birlikte, çalışmalar, az yağlı süt alımının orta derecede ürat düşürücü bir etkiye sahip olduğunu ve hastalık için düşük bir riskle ilişkili olduğunu göstermiştir.
Gut hastalığına yatkın insanlar et ve deniz ürünleri bakımından zengin diyetlerden kaçınmalıdır. Ayrıca büyük miktarda alkol tüketmekten de kaçınmalıdırlar. Ancak bu önlemler vücuttaki ürik asit seviyelerini azaltmaya yardımcı olsa da, tek başına diyet modifikasyonu bir tedavi değildir. Ürik asit seviyelerini düşürmek ve akut alevlenme riskini azaltmak için ilaçlar hala gerekli olabilir.
Birçok ilaç gut ataklarının tedavisinde ve önlenmesinde etkili olabilir. Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID'ler), kolşisin ve kortikosteroidler atakları tedavi etmek için kullanılabilir. Ksantin oksidaz inhibitörleri (XOI'ler) ürik asit üretimini engelleyebilirken, ürikozürikler böbreğin ürik asidi vücuttan çıkarma yeteneğini geliştirebilir.
Referanslar: 1. Nuki G, Simkin PA. Gut ve hiperüriseminin kısa bir geçmişi ve tedavisi . Artrit Res Ther . 2006; 8 (1): S1. 2. Sayılarla artrit. Artrit Vakfı . 2018. 3. Gut: eklem ağrısı ve daha fazlası . Harvard Sağlık . 29 Aralık 2019'da erişildi. 4. Gut . Mayo Kliniği . 1 Mart 2019. 29 Ağustos 2019 tarihinde erişildi. 5. Choi HK, Atkinson K, Karlson EW, Willett W, Curhan G.Pürin açısından zengin gıdalar, süt ve protein alımı ve erkeklerde gut riski . N Engl J Med . 2004; (11) 350: 1093-1103. 6. Dalbeth N, Palmano K. Süt alımının hiperürisemi ve gut üzerindeki etkileri . Curr Rheumatol Rep . 2011; 13 (2): 132-137.Rheumatol Rep . 2011; 13 (2): 132-137.